Οδηγίες Συντήρησης Σημαιών


Ο χρόνος ζωής των σημαιών πρέπει να υπολογίζεται περίπου στους τέσσερις (4) μήνες εφόσον γίνεται ορθή χρήση.

Για τις σημαίες ανάρτησης αυτό περιλαμβάνει:

  1. Υποστολή της σημαίας τις νυχτερινές ώρες.
  2. Υποστολή της σημαίας σε συνθήκες κακοκαιρίας (άνεμος ισχυρότερος των 6 μποφόρ, ισχυρή βροχή, , κλπ). Η υγρασία αυξάνει το βάρος της σημαίας και φθείρει το ύφασμα και τις ραφές.
  3. Ελεύθερο κυματισμό της σημαίας, χωρίς να εμποδίζεται από δένδρα, κολώνες, καλώδια και άλλα εμπόδια.
  4. Οι ραφές στην ελεύθερη άκρη της σημαίας θα είναι οι πρώτες που θα φθαρούν. Ενισχύοντάς τες παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους.

Οι σημαίες που αναρτώνται στο κέντρο της πόλης έχουν μικρότερο ρίσκο καταστροφής από τον άνεμο, αλλά πολύ συχνά το χρώμα αλλοιώνεται λόγω καυσαερίων. Οι σημαίες μας μπορούν να καθαριστούν με στεγνό καθάρισμα ή με ελαφρύ  ξέπλυμα σε κρύο νερό - ποτέ σε πλυντήριο.

Ο χρόνος ζωής των σημαιών επηρεάζεται και από το μέγεθος. Όσο μεγαλύτερη η σημαία τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση στον αέρα άρα και η φθορά.

Η υποστολή κατά τις νυχτερινές ώρες, συχνή ενίσχυση των ραφών στην άκρη της σημαίας που κυματίζει ελεύθερη μόλις αρχίζουν να φθείρονται μπορεί έως και να διπλασιάσει το χρόνο ζωής της σημαίας. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι σημαίες έχουν διάρκεια ζωής 90 ημερών αν αναρτώνται καθημερινά από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, όχι όμως σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι σημαίες παραλίας / διαφημιστικές:

Ο χρόνος ζωής των σημαιών πρέπει να υπολογίζεται περίπου στους έξι (6) μήνες εφόσον γίνεται ορθή χρήση.

Αυτό περιλαμβάνει:

  1. Υποστολή της σημαίας κατά τις βραδυνές ώρες.
  2. Να μην εκτίθεται η σημαία σε συνθήκες κακοκαιρίας (άνεμος ισχυρότερος των 6 μποφόρ, δυνατή βροχή).
  3. Να κυματίζει ελεύθερα, χωρίς να εμποδίζεται από δένδρα, κολώνες, καλώδια και άλλα εμπόδια.
  4. Να περιστρέφεται ελεύθερα ο ιστός γύρω από τη βάση σύμφωνα με τις οδηγίες τοποθέτησης

Οι σημαίες που αναρτώνται στο κέντρο της πόλης έχουν μικρότερο ρίσκο καταστροφής από τον άνεμο, αλλά πολύ συχνά το χρώμα αλλοιώνεται λόγω καυσαερίων. Οι σημαίες μας μπορούν να καθαριστούν με στεγνό καθάρισμα ή με ελαφρύ ξέπλυμα σε κρύο νερό - ποτέ σε πλυντήριο.

Τα παραπάνω αφορούν στο ύφασμα της σημαίας.

Τα συστήματα ιστού - βάσης μας έχουν έως δύο έτη ζωής, εφόσον τοποθετούνται σύμφωνα με τις οδηγίες μας και προφυλάσσονται από εξωτερικές φθορές (χτυπήματα, συγκρούσεις με οχήματα, βανδαλισμούς).